Zakažite sastanak

Zakažite sastanak





    -

    +

    Svrha sastanka





    * Odaberite vreme sastanka između 10-18h

    Šta su to eko-bazeni?

    10.07.2019. / 0 Komentara

    Svako ko ima baštu, letnji meseci predstavlju vreme kada ona postaje prostorija na otvorenom i još jedan kutak doma koji se koristi za sedenje, obedovanje ili šetnju.

    Iako je potrebno puno napornog rada, uređena bašta je pravedna naknada. Još ukoliko posedujete bazen, onda uživanje podižete na jedan viši nivo.

    A umesto veštačkih bazena obogaćenih hlorom, alternativa su prirodni bazeni ili ribnjaci.

    Pravilno planiranje i kombinovanje materijala prirodne bazene, bez problema, uklapaju u okolni vrt i postaju prava oaza za opuštanje i odmor.

    natural-swimming-pools-00

    Na šta treba obratiti pažnju prilikom planiranja prirodnog bazena?

    Tajna postojanja ekološki prihvatljivih prirodnih bazena je da se izbegnu hemikalije dodavanjem hranjivih sastojaka u vodu kako bi se uklonili mikroorganizmi. Ovo se može postići filtriranjem vode uz pomoć različitih biljaka kako bi se sprečio rast algi i kako bi se obezbedila kristalno čista voda. Domaće biljke su uvek optimalan izbor koji će osigurati atraktivan bazen kroz sva četiri godišnja doba.

    Bitan je oblik bazena

    Prirdoni bazeni mogu biti u obliku bubrega, kruga, zakrivljeni ili pravougaoni; a odabir izgleda zavisi od biljaka i njihovog uređenja. Uopšteno je da je plićak, ili polica oko perimetra sa biljkama neophodna kako bi bazen ostao čist i bez zemlje, korena i drugih organskih materija koje ulaze u bazen.

    natural-swimming-pools-03

    Stuc though-body porcelain tiles by Urbatek, Porcelanosa Grupo

     

    Kako izgraditi prirodni bazen?

    Prvo i najvažnije je odabrati dobrog izvođača radova ukoliko sami nismo sigurni kako da sprovedemo ideju u delo. U toku planiranja – Lokacija je ključna, jer mora da se pazi na otpadne vode, slivanja, izlivanja… Strane bazena ne smeju da budu vodopropusne, moraju da budu neporozne i ukoliko se biraju pločice, moraju da budu kamene ili betonske. Kolekcije Porcelanosa pločica dizajniranih za bazene, uvek su pravi izbor.

    natural-swimming-pools-02

    Sardinera House by Ramón Esteve. Credit: Mariela Apollonio, Ramón Esteve, Juan M.Ruano

     

    Eko bazeni bolji su za okolinu

    Jedna od velikih prednosti prirodnog bazena je ta što je on blaži prema okolini i pruža prirodno stanište za lokalnu floru. Iako može da se ugradi i grejanje bazena, većina korisnika preferira da sve ostane prirodno.

    natural-swimming-pools-06

    Nobu Hotel in Marbella, Spain

     

    Održavanje prirodnog bazena

    Troškovi rada prirodnih bazena za kupanje i plivanje, šta više, mogu biti ekonomičniji od konvencionalnih bazena. U suštini, jedini trošak u upotrebi je pumpa koja održava cirkulaciju vode, što znači da je održavanje zapravo manje opterećeno od redovnog bazena. Prirodni bazen ne zahteva pokrivanje tokom zimskih meseci i treba zadržati životinje, kao što su patke i žabe, izvan bazena jer proizvode organske zagađivače. Ukoliko se postavi bazen daleko od drveća izbeći će se i gnjavaža oko održavanja bez mrtvih listova.

    Prirodni bazen onda ne mora da se koristi samo za letnji period. Već tokom svih godišnjih doba. A površina vode i prirodni prečišćivači vode postaju pravo živo platno koje menja svoj prizor: jesen, zima, proleće i leto.

    Podeli

    Ostavi komentar